Afgelopen vrijdag 1 oktober 2021 was de zitting van de klachtencommissie van dit psychiatrisch instituut. De zitting was digitaal. Ter tafel lag de klacht van mij.

De psychiater had namelijk besloten, op aangeven van de SPV-er dat het medicijnendepot van eens per vier weken terug moest naar een keer per drie weken, omdat de SPV-er opnieuw een psychotische toestandsbeeld in mij had herkend. Mijn klacht ging hierover. Ik wil het depot houden op een keer per vier weken.


Bij de zitting van de klachtencommissie was ook mijn psychiater. Wat ik op dit moment interessant vind om te vermelden is hoe de psychiater omgaat met mijn dichtbij zijnde verleden, namelijk, mijn niet door de psychiatrie geautoriseerde verblijf buiten de invloed van de psychiatrie in augustus 2020, en later in oktober, november en het begin van december 2020 opnieuw. Ik ben toen naar het buitenland gegaan, om mij op die manier te onttrekken aan de zorg. Omdat de psychiater en ik hier nooit over gepraat hebben, loopt onze visie hierover uiteen. De psychiater bracht tijdens de zitting haar ongenoegen naar voren over een passage uit een voorgaande blog van mij. Op deze opmerking van deze psychiater werd tijdens de zitting niet ingegaan, maar ik vind het van belang om het hier te melden, al is het maar omdat de psychiater ten opzichte van zijn patiënt een invloedrijk persoon is, en de psychiater hier later op terug kan komen.

De betreffende passage in een voorgaande blog is als volgt:

“Vanwege angst is hij gaan zwerven en betaalde rekeningen niet meer”, schrijft de psychiater aan de geneesheer-directeur. Krijg lekker de rambam, zeg ik dan. Ik ben er blij mee, want doordat ik geld terugstortte op mijn rekening heb ik nu een nieuwste iPhone, alsook een nieuwe iPad, alsook een iMac.

De psychiater liet merken er een naar gevoel bij te hebben dat ik deze drie Apple-producten op deze manier verkregen had. Ze suggereerde eigenlijk dat ik het op onwettige manier verkregen had, door het te betalen met het geld van door mij gestorneerde rekeningen. Ik zeg daarop dat dit haar mening is, en dat het nog te bezien is, of dit inderdaad zo is. De werkelijkheid is namelijk niet zo een-dimensionaal. Er gaat voor mijn gevoel een druk uit van de psychiater, die mij moet doen verplichten, de werkelijkheid een-dimensionaal te zien.

Wat doe je, als je je in een situatie bevind, die voor jouw gevoel onrechtvaardig is? Dan ga je op je eigen manier je recht zoeken. Aangezien deze situatie van onrecht staat of valt met de zorgmachtiging die door de rechter is uitgesproken, staat hiermee ook het functioneren van de rechter ter discussie. Waarom volgt de rechter bijna altijd het medisch oordeel van de psychiater als argument voor het uitvaardigen van een zorgmachtiging? Hoe hoog is het percentage patiënten, bij wie een hernieuwde psychose is uitgebleven twee jaar nadat ze zijn gestopt met medicatie? Ik heb ergens gelezen dat dat percentage verrassend hoog is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: