De psychiater schrijft in een brief aan de geneesheer-directeur dat ik vanwege angst ben gaan zwerven. Zo was het niet volgens mij. Deze psychiater heeft nooit aan mij gevraagd hoe ik het zelf beleefd heb. Het was een zakelijke beslissing om verder leed in de inrichting te ontlopen.

Ik kwam dus voor mijzelf op en ik ben er trots op dat ik het gedaan heb. “Vanwege angst is hij gaan zwerven en betaalde rekeningen niet meer”, schrijft de psychiater aan de geneesheer-directeur. Krijg lekker de rambam, zeg ik dan. Ik ben er blij mee, want doordat ik geld terugstortte op mijn rekening heb ik nu een nieuwste iPhone, alsook een nieuwe iPad, alsook een iMac. Zo ben ik om gegaan met al de angst en niet-begrijpen dat de GGZ-zorgmedewerkers op mij geprojecteerd hebben.

Mijn bovenbuurman zei het aldus: “Je kunt dus wel degelijk met geld omgaan, want je stortte het terug.” De psychiater doet net alsof ik handelde vanuit een psychotisch toestandsbeeld. Dat is simpelweg niet waar. Het was een weloverwogen risico dat ik nam, en ik vond het reuzespannend en leuk, zoals elke ondernemer die een nieuwe zaak start. Ik leef helemaal op zonder medicatie, volgens mij zonder risico op terugval. Daarover is het laatste woord waarschijnlijk nog niet gezegd.

Ik wilde uit de klauwen van de psychiatrie blijven, en dat is me ongeveer drie maanden lang gelukt, tot mijn geld op was en ik terug naar mijn huis moest gaan. Daar werd ik de volgende morgen vroeg door een crisis-interventie team van de Nijmeegse politie opgepakt, in het bijzijn van twee SVP-ers. Maar er was helemaal geen crisis. Toch werd ik die ochtend behandeld alsof ik een hoog risico-geval was.

Ik werd toen in een ambulance naar de centrale inrichting van hier gebracht. In die ambulance zaten de chauffeur en twee ambulance medewerksters, die een hele rare humor hadden, waarmee ze mij psychotisch probeerden te krijgen. Zei zouden waarschijnlijk zeggen: “We testen alleen even of je psychotisch bent”. Dat is het hele eieren eten van de psychiatrie: Om zoiets te doen moet je wel heel slecht zijn. De psychiater zou nu waarschijnlijk willen interveniëren, door te zeggen dat ik toen psychotisch was, maar dat was ik helemaal niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: