Lichttherapie als aanvulling op of als vervanging van psychiatrische zorg

Lichttherapie. Het innerlijke gevoel kan zich afstemmen op de kleur licht die het ervaart. Dit kun je doen met bijvoorbeeld Philips Hue lampen. Voormalig minister Schippers wilde dat mensen eerst hun problemen uitdokteren met behulp van e-health, voordat ze via een huisarts of iets dergelijks doorverwezen worden naar specialistische hulp. Lichttherapie kun je zelf als individu doen, en levert geen belasting op voor de gezondheidszorg.

Maar terwijl voormalig minister Schippers zich voorstander toonde van zelf uitdokteren en e-health, kreeg ze de wet Wvggz voorgeschoteld, vergezeld door een begeleidende brief geschreven door Thea Lowe van het F-ACT team in de zorg. Mevrouw Lowe heeft zelf dus dusdanig geïnvesteerd in deze wet, dat ze als ze dat nodig vindt, als een terriër achter mensen aan blijft gaan. Dit is niet mensen in hun zelfstandigheid bevestigen, wat elke geneeskundige als doel heeft of als doel zou moeten hebben. Dit zou voor het gehele F-ACT team in de zorg moeten gelden. Het F-ACT team gaat uit van aannames, niet van feiten. Ze gaan ervan uit dat als je een slachtoffer bent, want dat ben je voor het F-ACT en maar genoeg met een aanname confronteert wordt, het vanzelf een feit wordt voor het slachtoffer.

Dat is medisch niet-professioneel handelen. Het zijn dus charlatans in de zorg, kwakzalvers anders gezegd. Dat is het hele eieren eten van de gehele psychiatrie. Als je een ziekte maar als tussen de oren benoemd, kun je iedereen daarop pakken, terwijl je er zelf niet op te pakken bent.

De verzieking van de zorg, heet dat. Er zijn niet meer genoeg gezonde mensen te vinden die in de zorg willen werken, dus krijg je aansluitend de verzieking van de samenleving. Dit wordt ondertussen wellicht door een meerderheid van de mensen die in de zorg werkt zo gezien. En als dit door een op democratische principes samengesteld kabinet in een wet wordt vastgelegd, door het parlement bevestigd, dan is het zo gezegd, zo gedaan. En hoef je als staatssecretaris van VWS – Paul Blokhuis dus – niet meer op te passen voor een schijn van belangenverstrengeling.

Geef mij maar lichttherapie.

De naam Thea Lowe is fictief. Elke overkomst met een bestaande naam is toeval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: